Juomatarjoilut

Huvituvalla ei ole anniskeluoikeuksia, mutta juhlatilan päädystä löytyy baari, jonne saat mukananne tuomat juomat kylmään ja helposti saataville. Kun tilaisuudessa on tarjolla myös syötävää, juomien kulutusta arvioidaan yleensä seuraavien ohjeiden mukaisesti. Varsinainen menekki riippuu kuitenkin juhlan kestosta, vieraista sekä juhlien luonteesta.

 

Alkumalja

Kulutuksen lasketaan alkavan ruokailusta, sillä yleensä ruoka on tarjolla heti tilaisuuden alussa. Ennen ruokailua tarjotaan usein kuitenkin tervetuliaismalja, esimerkiksi yksi lasi kuohuviiniä. Yhdestä 0,75 litran pullosta tulee 6 lasillista.

Ruokajuomat

Jos alkuruoalle tarjotaan oma viininsä, sen menekki on yksi lasillinen henkilöä kohti.

Yleensä ruokailun sisältävään tilaisuuteen varataan sekä puna- että valkoviiniä. Punaviiniä kuluu useimmiten enemmän kuin valkoviiniä, ja yleensä viinejä varataan suhteessa 2/3 punaviiniä, 1/3 valkoviiniä. Tämä riippuu kuitenkin myös tarjottavasta ruoasta sekä vieraiden makumieltymyksistä sekä vuodenajasta. Lämpimänä vuodenaikana valkoviinin kulutus on yleensä hieman suurempi kuin punaviinin.

Lämpimän ruoan kera kaadetaan yleensä kaksi lasillista. Muistisääntönä voisi pitää kaavaa, jossa jaetaan vierasmäärä kolmella = 0,75 litran puna- ja valkoviinipullojen määrä yhteensä.

Kahvin kanssa tarjoiltava konjakki tai likööri

Noin 80 % määrälle aikuisista kannattaa varata juotavia. Esimerkiksi 100 hengen juhlissa 80 vierasta x 4 cl = 3,2 litraa.

Konjakin ja liköörin suhde riippuu siitä mitä konjakkia ja likööriä tarjotaan. Yleensä se on noin 50/50, tai hieman enemmän konjakkia kuin likööriä.

Iltajuomat

Ruokailun jälkeen alkoholiannoksia kuluu noin yksi annos henkilöä kohti tunnissa, ensimmäisen tunnin aikana ehkä kaksikin annosta. Iltajuomia voisivat olla esim. olut, siiderit, viinit sekä booli.

Lisävinkkejä löydät tästä Alkon oppaasta

Pyydä tarjous

Fill out my online form.